Glaston

Keskustelua kotimaisista osakkeista.

Valvoja: Ram

Glaston

ViestiKirjoittaja ttr » 22.11.2014 15:40

Kävin osakesäästäjien keskusliiton ja Inderesin järjestämässä sijoitusillassa, missä aiheena olivat "käänneyhtiöt", myös Glaston. Puhumassa olivat Glastonin tj Arto Metsänen sekä talousjohtaja Sasu Koivumäki. Lopuksi Inderesin Glastonia seuraava analyytikkoa kertoi omia näkemyksiään. Alla hieman omia muistiinpanoja illasta. Monille asiat ovat varmasti tuttuja, mutta itselle oli kyseessä suhteellisen uusi tuttavuus. Tekstissä on varmasti päällekäisyyksiä. Jos selkeitä asiavirheitä/ristiriitaisuuksia/väärinymmärryksiä esityksestä löytyy, korjatkaa ihmeessä.

Tausta:

Glaston on konepajateollisuuden yritys, mikä valmistaa lasinprosessointilaitteita; he eivät itse siis valmista lasia. Tuotantoa löytyy Kiinasta, Suomesta, Italiasta ja Brasiliasta. Glastonin laitteilla tehdyt loppukäyttötuotteet menevät seuraaville teollisuudenaloille: 70% rakennusteollisuus, 20% kalusteet, 8% ajoneuvot, 2% aurinkokennot.

Glastonin toimittamilla koneilla on tehty lasit moniin maailman korkeimpiin/tunnetuimpiin rakennuksiin, joten laatu on ensiluokkaista. Karkaistun lasin osalta yhtiö on markkinajohtaja maailmalla.

Glaston koostuu kahdesta eri osasta: Machines ja Services&Tools. Nimien mukaan Machines keskittyy tuotteiden tekemiseen ja Services&Tools huolto- ja työkalumyyntiin. Machines muodostaa non 75% liikevaihdosta. Services&Tools osaa on tarkoitus vahvistaa, tänäkin vuonna on jo ostettu yksi kilpailija. Ideana on ostaa yhtiöitä joilla on jo olemassaolevaa "palvelukantaa".

Myynti jakautuu pääosin kolmelle eri markkinalla: EMEA 37,5%, AASIA 18,3% ja Amerikat 28%. Näistä EMEA ja Pohjois-Amerikka ovat hyvässä kasvussa, kun taas Etelä-Amerikassa ja Aasiassa on hiljaisempaa.

T&K kulut ovat olleet finanssikriisin aikanakin noin 4% liikevaihdosta. Tämä panostus alkaa nyt näkymään, kun viime vuosian kehitettyjä tuotteita on saatu myyntiin. Parhaimpina esimerkkeinä Q4 aikana saadut tilaukset täysin uusista koneista Kolumbiaan ja Yhdysvaltoihin.

http://www.glaston.net/en/Media/OMX-News-Full-Tool/

Merkillepantavaa mielestäni on myös se, että T&K:ta tehdään paljon (tj:n mukaan) asiakkaiden kanssa yhdessä. Tämä osaltaan vahvistaa asiakkuusuhteita. Tj korosti sitä, että kaikkein pahimpinakin aikoina (2009) asiakkaat pysyivät Glastonin kelkassa. Kestävät asiakassuhteet tj mainitsikin yhdeksi peruskivistä.

Liikevaihto on pysynyt viime vuosina aikalailla vakiona (pl. 2012), mutta liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä on parantunut koko ajan vuodesta 2009.

Liikevaihto oli ennen finanssikriisiä noin 300 miljoonaa euroa, kun se tänä päivänä on noin 120 miljoonaa euroa. Tämä on luonnollisesti tarkoittanut "sisäistä tehostamista", osakeannin sekä keskittymistä vain tiettyihin asioihin (osia ja kiinteistöjä myyty). Nyt firma on kuitenkin virtaviivaistettu tämän päivän markkinatilanteeseen, joten jos markkinat antavat vähänkään apuja, tulos tulee paranemaan huomattavasti. Vuoden 2013 osakeannista mainittiin sen verran, että operatiivisen johdon osallistuminen osakeantiin toi sille huomattavan paljon lisää uskottavuutta muidenkin sijoittajien silmissä.

Vahvuudet:

Vakaa taloudellinen tilanne (lähes nettovelaton)
Nykyiseen markkinatilanteeseen sopeutetut toiminnot
Kilpailukykyinen tuotevalikoima

Strategia:

- experience: hyvä ja luotettava toimija asiakkaiden silmissä
- excellence: omat prosessit kuntoon
- explore: uusia teknologioita, uusia käyttökohteita, uusia ostokohteita (etenkin huoltoliiketoiminnasta)

Tavoitteet 2013 - 2016:

Liikevaihdon kasvu yli 9% vuodessa
EBIT > 6%
Osinkopolitiikka noin 30% tuloksesta

Inderesin analyytikon huomioita Glastonista:

+ Markkinajohtaja (noin 35%) kasvavalla alalla; turvalasit.
+ Erittäin kilpailukykyinen tarjonta.
+ Merkittävä tulosvipu; kiinteitä kuluja suhteellisen paljon globaalin näkyvyyden takia.
+ Palveluliiketoiminta pienoinen kysymysmerkki.

- Esikäsittelykoneet eivät yhtä hyviä (noin 10% markkinaosuus)
- Markkinat tällä hetkellä aika heikot; koska markkinavetoinen kasvu alkaa.
- Asuntokuplan seurauksen vieläkin ylikapasiteettia USAssa, Euroopassa ja Aasiassa.
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Glaston

ViestiKirjoittaja ttr » 21.03.2015 10:37

Vuoden alussa on tullut mukavasti julkistettuja tilauksia, vaikkakaan summia ei ole julkaistu (http://www.glaston.net/en/Media/Innovatingnews/). Eli ilmeisestikään ei viime vuoden lopun luokkaa. Lisäksi avattu "lasiyhteisö" Glastory. Hyvä asia olla näkyvissä loppukäyttäjienkin suuntaan. Ehkä otettu hieman mallia Suomisesesta(?) Ilmoittauduin ensi viikon yhtiökokoukseen, onko täältä muita menijöitä?
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Glaston

ViestiKirjoittaja ttr » 27.03.2015 23:10

Yhtiökokouksesta terveisiä. Alla omia huomioita toimitusjohtajan katsauksesta sekä vuosikertomuksesta yleisesti.

Liikevoitto nousi 133%:a ja liikevaihto 2%:a. Tilaukset kasvoivat 18%:a ja yhtiö tällä hetkellä nettovelaton.

Vaikka parannus vuoteen 2013 verrattuna oli hyvä, tulos oli silti vain tyydyttävä/välttävä. Vuodesta 2015 odotetaan liikevaihdon ja liikevoiton osalta parempaa kuin 2014.

Liikevaihdosta 46% EMEA alueelta (kehitys suotuisaa), 35% Pohjois- (kehitys vahvaa) ja Etelä-Amerikasta (kehitys tasaista) ja 19 % Aasiasta (kehitys heikkoa). Viime vuoden alkupuoli oli yleiskehitykseltään heikkoa, mutta loppuvuodesta aktiivisuus kasvoi. Q4 tilauskasvu oli jo niin hyvää, että pieni takapakki 2015 alussa olisi luonnollista.

Aasian ja Tyynenmeren alueella odotuksissa suurin kasvu. Vaikka Aasian markkinoiden kehitys oli viime vuonna heikkoa, tj. uskoo sen olleen vain väliaikainen notkahdus. Jo nyt olisi näkyvissä vahvempaa kehitystä. Kiinan tehtaan laajennus valmistuu 08/2015. Mikäli Kiinan markkinat jatkuisivat heikkoina, olisi odotettavissa, että Kiinalaiset kilpailijat lähtisivät muualle hakemaan markkinaosuutta.

Kilpailijoilla eri maanosissa edustajia/agentteja kun taas Glaston toimii globaalisti ollen näinollen lähempänä asiakkaita.

Yhtiön markkina-arvo noussut jo noin 110 miljoonaan, mid-cappiin ei ole toivottomasti matkaa jos kehitys jatkuu suotuisana :)

T&K nopeaa, se on Glastonin vahvuus ja isolta osalta nykyisen menestyksen kulmakivi. Tj. hehkutti taas GlastonAir "ilman rullia" konetta. Ensimmäinen myytiin viime vuonna Kolumbiaan, toimitus 09/2015. Ostaja on tunnettu ja arvostettu toimija USAn markkinoilla, toimituksesta odotetaan vahvaa referenssiä. Tj:n mukaan paras tapa olla ykkönen ei niinkään ole suojata nykyisiä patentteja, vaan kehittyä muita nopeammin. Siltikin T&K kulut tippuneet vuoden ainakin kolme vuotta (2012 5,3 miljoonaa -> 2014 3,9 miljoonaa). Toivottavasti kyseessä ei ole jatkuvampi trendi...

Yksi huomio esitettiin Glastonin tuotteiden käytöstä aurinkopaneeliteknologiassa; Tj:n mielestä GlastonAir laitteilla saadaan parempaa ja ohuempaa lasia ko. teollisuuteen. Itse näkisin tämän vielä aika kaukaisena asiana, mutta voi toki olla kasvun ajuri. Sen sijaan Automotive -puolen näkyvyyteen on käsittääkseni panostettu enemmän.

Itselleni uutena asiana oli 04/2014 Kanadan oikeudessa tehty päätös, missä kilpailija velvoitettiin maksamaan Glastonille 1,3 miljoonaa patenttirikkomuksista. Tätä ei kirjata mihinkään ennen maksupäivän vahvistumista. Ei hirveän suurta osakekohtaista vaikutusta, mutta osoittaa teknologiajohtajuutta.

Kokouksessa kysyttiin myös, miksi pääomanpalautus eikä osinkoa. Talousjohtajan mukaan se oli yhtiölle teknisesti helpompi tapa. Yhtiökokous valtuutti hallituksen 20 miljoonan osakkeen antiin mahdollisia optioita tai yritysjärjestelyjä varten.
  • 3

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Glaston

ViestiKirjoittaja ttr » 11.04.2015 14:51

ttr kirjoitti: T&K kulut tippuneet vuoden ainakin kolme vuotta (2012 5,3 miljoonaa -> 2014 3,9 miljoonaa). Toivottavasti kyseessä ei ole jatkuvampi trendi...

Itselleni uutena asiana oli 04/2014 Kanadan oikeudessa tehty päätös, missä kilpailija velvoitettiin maksamaan Glastonille 1,3 miljoonaa patenttirikkomuksista. Tätä ei kirjata mihinkään ennen maksupäivän vahvistumista. Ei hirveän suurta osakekohtaista vaikutusta, mutta osoittaa teknologiajohtajuutta.

Kysyin Glastonin IR puolelta yllä mainituista asioista. T&K:n liittyvä vastaus oli selittelyä vuonna 2012 alasajetuista toiminnoista, mitkä olin jo ottanut huomioon omissa yllä mainituissa luvuissa.

Patenttirikkomus-asiaan tuli seuraava vastaus: "Kanadan patenttirikkomuspäätökseen liittyen tilanne on se, että vastapuoli ei voi enää valittaa asiasta ainakaan normaaleja valituskanavia käyttäen, joten päätös on lopullinen. Päätöstä annetaan parhaillaan tiedoksi vastapuolelle virallista kanavaa pitkin eli Kiinan viranomaisten kautta ja prosessi voi kestää melko kauan (kuukausia, jopa vuosia).

Valitettavasti emme ole kovin toiveikkaita siitä, että vastapuoli maksaisi korvauksen edes päätöksestä tiedon saatuaan, koska Kiinalla ja Kanadalla ei ole kahdenvälistä sopimusta tuomioiden täytäntöönpanosta, joten tuomion täytäntöönpaneminen Kiinassa ei ole mahdollista, jollei vastapuoli korvausta vapaaehtoisesti maksa. Lisäksi vastapuolella ei ole omaisuutta Kiinan ulkopuolella, joten korvauksen saaminen on käytännössä hankalaa."
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Glaston

ViestiKirjoittaja ttr » 27.04.2015 21:17

Q1/2015 tulos oli omasta mielestäni ihan odotettu. Ehkä toivoin hieman suurempaa tilauskertymää, vaikkakin tj. varoitteli asiasta yhtiökokouksessa.
"Machines-segmentti lähti vuoteen 2015 hyvällä tilauskannalla. Uusien tilauksien kertymä ei kuitenkaan jatkunut yhtä vilkkaana vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Tammi-maaliskuussa asiakkaiden aktiviteetti heikentyi hiukan edelliseen neljännekseen verrattuna, mutta oli korkeammalla tasolla edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. " Mitä tarkoittaa asiakkaiden aktiivisuus jos tilauksia ei kuitenkaan tullut? Enemmän yhteydenottopyyntöjä tms.? Joka tapauksessa lisääntynyt aktiivisuus on hyväksi ja näkynee lisääntyvinä tilauksina.

Miksi liiketoiminnan rahavirta negatiivinen, johtuneeko pääomanpalautuksesta? Inderes ei ainakaan kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota. Services-puolen heikennystä selitettiin Glaston Care-konseptin kasvattamisella. Toivottavasti se näkyy positiivisesti tulevaisuudessa.

Muuten vaikuttaa oikein hyvältä, mutta Asia-Pacific alueen kituutus tuntuu jatkuvan. Tj. kuitenkin uskoo sieltä tulevan suurimaan boostin tulevaisuudessa, eli siinäpä sitä vipua.

Markkinat kiittivät torstaina melkein kymmenen prosentin laskulla, mikä kuitenkin kuitattiin pääosin perjantaina.
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Glaston

ViestiKirjoittaja ttr » 22.06.2015 21:50

Hieman hiljaisemman Q1 jälkeen tällä kvartaalilla jo kolme julkistettua tilausta. Viime vuonna vastaavaan aikaan oli myös muutamia, mielenkiintoista nähdä, miten tilauskanta on kehittynyt.

Esikäsittelyliiketoiminta myyty toimivalle johdolle, varmaankin aika sopuhintaan. Inderes jo aiemmin hieman epäili esikäsittelytoiminnan kannattavuutta, heidän mukaansa nyt tehty kauppa selventää yhtiön strategiaa.

http://otp.investis.com/clients/fi/glas ... ture=fi-FI

Rahoitusjärjestelyjä tehty, pitäisi pienentää rahoistuskuluja.

http://otp.investis.com/clients/fi/glas ... ture=fi-FI
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Glaston

ViestiKirjoittaja ttr » 27.06.2015 11:30

Perjantain Inderes aamukatasuksessa kolme kysymystä tj. Metsäselle. Usko Aasian-Tyynenmeren alueeseen edelleen kova, etenkin Kiinan kysynnän odotetaan kasvavan. Kiinan tehtaan laajennus valmistuu syksyllä ja sitten ollaan valmiita vastaamaan kysynnän kasvuun (kunhan se alkaa). T&K kantaa hedelmää, viimeisen kolmen vuoden aikana kehitettyjen laitteiden osuus vuoden 2014 myynnistä oli yli 50%.
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Glaston

ViestiKirjoittaja ttr » 27.06.2015 14:43

ttr kirjoitti:Hieman hiljaisemman Q1 jälkeen tällä kvartaalilla jo kolme julkistettua tilausta. Viime vuonna vastaavaan aikaan oli myös muutamia, mielenkiintoista nähdä, miten tilauskanta on kehittynyt.

Tarkemmin katsottuna viime vuoden Q2 aikana ilmoitetut tilaukset olikin merkitty jo Q1/2014 tilauskantaan. Viime vuonna uusia tilauksia tuli Q2 aikana noin 29 miljoonan edestä, mitään niistä ei erikseen ilmoitettu lehdistötiedotteella. Kuluvan kvartaalin aikana on tullut yhteensä 9 miljoonan edestä julkistettuja tilauksia. Omat odotukset tilauskannan suhteen erittäin korkealla :o
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Glaston

ViestiKirjoittaja ttr » 20.11.2015 15:47

Arvopaperissa oli parin sivun juttu, siinä ei firman ihmisiä oltu haastateltu. Yhteenvetona sanottiin, että rönsyt on saatu karsittua ja tulevien vuosien tulosten pitäisi oikeuttaa nykyinen osakkeen hinta. Firmalla on 15 prosentin markkinaosuus toimialan 800 miljoonan kokonaismarkkinoista, ja 30 prosentin markkinaosuus karkaistun lasin markkinoista.

Omana huomiona Q1-Q3 tilaukset ovat vähentyneet viime vuodesta. Lisäksi Q4/2014 oli tilauksellisesti erittäin vahva, nyt vasta yksi julkistettu tilaus, josta siitäkin puolet kirjattiin Q3:lle. Muuten firma kaikki näyttää mielestäni viime vuotta paremmalta. Mutta se, että prosessit ovat kunnossa, ei auta jos tilauksia ei tule.
  • 0

ttr
 
Viestit: 838
Liittynyt: 14.03.2014 23:24
Reputation: 33

Re: Glaston

ViestiKirjoittaja gunnar » 17.01.2017 11:58

KL:n uutisotsikoista poimittua:
»Glastonin sijoitussuositus laski tasolle "lisää", aiempi "osta", tavoitehinta nousee 0,47 euroon 0,40 eurosta - Evli«
  • 0

"Hello, all you happy people."
Avatar
gunnar
 
Viestit: 188
Liittynyt: 07.01.2016 09:28
Reputation: 0

Seuraava

Paluu Kotimaiset osakkeet

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
Bing [Bot]
cron
Reputation System ©'