
http://thinfilm.no/
https://www.nordnet.fi/mux/web/marknade ... arketid=15
Eli tämän Norjan pörssiin listatun yrityksen liiketoiminta perustuu tulostettavaan elektroniikkaan ja erityisesti tulostettaviin NFC-tageihin, sekä tulostettavaan (uudelleenkirjoitettavaan) muistiin. Viimeiset kymmenkunta vuotta on mennyt tuotekehittelyyn sekä patenttien luomiseen, joita Thinillä on nyt noin 280 kappaletta. Näistä yli 50 liittyy nimenomaan tulostettavaan muistiin. Vuosina 2016-2017 yritys on tulossa voimalla markkinoille ja kohta alkaa olla ratkaisevat hetket käsillä kuinka asiat tästä lähtevät kehittymään. Alku on sikäli lupaava, että yhteistyökuvioita on hyvin suurten toimioiden kanssa, kuten Xerox, Tata Consulting Services ja Diageo yms. Huhuissa on toistunut myös esimerkiksi H&M, mutta varmuutta asiasta ei liene. Tutkimusyhteistyökumppaneissa mainitaan myös Euroopan komissio (Horizon 2020).
Tuotepaletti on jaettu neljään kategoriaan jotka ovat nämä:
NFC OpenSense: Tällä tagilla pystyt varmistumaan tuotteen autenttisuudesta ja siitä onko sitä esimerkiksi avattu.
https://www.youtube.com/watch?v=7myP2_KLumc
Smart label sensors: Esimerkiksi sensori, jolla pystyt havaitsemaan onko tarra käynyt yli, tai mennyt alle tiettyjen lämpötilojen.
https://www.youtube.com/watch?v=nCOc8U-fBWY
Memory labels: Uudelleenkirjoittava, tulostettava muisti (ymmärtääkseni ainoa laatuaan). Xerox on juuri laittanut pystyyn tuotantolinjan jolla tätä aletaan työstämään. Kapasiteetti 1,3 miljardia yksikköä vuodessa.
https://www.youtube.com/watch?v=qZ1YoGa0vVc
EAS tags: Varkaudenestoon tarkoitettua elektroniikkaa. Yhteensopiva nykyisten järjestelmien kanssa ja ainoa laatuaan, jonka voi deaktivoida pysyvästi, ilman pelkoa että se herää esimerkiksi pesussa uudestaan henkiin.
http://thinfilm.no/products-eas/
Mielenkiintoisia huomioita on esimerkiksi se, että Thin pystyy toistaiseksi luomaan tageja jotka ovat selkeästi nopeampia lukea kuin kilpailijoilla (melko oleellinen etu jos tähdätään markkinoille joilla valmistusvolyymi on korkea ja nopeatempoinen). Pii-pohjaiseen elektroniikkaan perustuvat kilpailijoiden tuotteet ovat lisäksi jopa 20 kertaa kalliimpia (virhe korjattu, hyvä huomio Mave). Hinnoittelu perustuu luonnollisesti vahvasti juuri volyymiin ja olen ymmärtänyt, että suurilla tuotantomäärillä hinta jää halvimmillaan yksittäisistä senteistä muutamiin kymmeniin sentteihin/tagi, riippuen hieman kuinka monimutkaisista sovelluksista puhutaan.
OpenSense on mainittu olennaiseksi osaksi liiketoimintaa ja tässä vaiheessa herää kysymys, että miksi. Suomalaiselle tuotteiden autenttisuus on käytännössä lähes itsestäänselvyys, mutta esimerkiksi Kiinan markkinoilla 70% myytävistä viineistä on jotain muuta kuin mitä etiketti antaa ymmärtää, joten siellä markkinat ovat valtavat pelkästään brändien suojausta ajatellen. Eikä OpenSense toki pelkästään siihen perustu, vaan sovelluksen käyttötarkoitukset ja -mahdollisuudet ovat hyvin laajat.
Tässä vaiheessa eletään IoT/IoE:n murroksella, eikä läheskään kaikkia tulevia mahdollisuuksia osaa vielä hahmottaakaan. Kaiken kaikkiaan Thin Film Electronics on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen kokonaisuus, että olen suhteellisen ison osan vaatimattomasta sijoituspääomastani laittanut kiinni tähän 3,76 NOK keskihinnalla.
Esimerkiksi Xeroxin suunnalta on tullut esille, että kiinnostus on ollut hyvin vahvaa ja asiakkaiden toimesta on tullut mielenkiintoisia ajatuksia minkälaisiin sovelluksiin tulostettavaa muistia voisi hyödyntää. Jos ajatellaan, että tulostettava muisti tulisi olemaan tulevaisuudessa merkittävässä roolissa, voi Thin Film olla melko hyvissä asemissa esimerkiksi lisenssituloja ajatellen.
Kuukausi takaperin Edison Investment Research julkaisi analyysin, joka lyö aika kovia lukuja pöydään. Kasvuodotukset lähivuosille ovat kovat. Toki myös pistää miettimään ovatko enää realistisia.
http://www.edisoninvestmentresearch.com ... review/#js
Ylihuomenna 10.5.2016 julkaistaan ensimmäisen kvartaalin osari ja mielenkiinnolla odottelen mitä se sisältää. Numeroitahan ei kannata liikaa tuijottaa tässä vaiheessa, koska on ennakoitu että voitolle yritys pääsisi vuonna 2018, mutta näkymät voivat heiluttaa kurssia voimakkaastikin suuntaan tai toiseen. Yritys sai hiljattain 42 miljoonan taalan rahoituksen Woodford Investment Managementilta ja olen ymmärtänyt, että kerran joudutaan vielä rahoitusta jostain haalimaan ennen kuin firma pyörii omillaan. Oletan kuitenkin, että rahoittajia ei ole vaikea löytää.
En tapaa antaa suoranaisia sijoitussuosituksia, eikä tämä sellainen olekaan mutta jotenkin on sen verran hyvä tuntuma tätä kohtaan, että ajattelin tuoda tätä hieman esiin yhtenä mahdollisuutena. Jotkut puhuvat tästä jopa Norjan Fingerprint Cardina, mutta se on minusta jo vähän liioittelua. Kurssi on nyt 4 kruunun nurkilla jolloin markkina-arvoksi muodostuu noin 240 miljoonaa euroa, joten hieman odotuksiakin kurssiin on jo leivottu (liikevaihtoa viime vuonna kuitenkin vasta reilut 4 miljoonaa euroa). En siis uskalla luvata tai odottaa mitään kurssiraketointia mutta toki jos kysyntä räjähtää käsiin, niin homma voi mennä vielä mielenkiintoiseksi.