Thin Film Electronics

Keskustelua ulkomaisista osakkeista.

Valvoja: Ram

Thin Film Electronics

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 08.05.2016 17:53

Olen tässä odotellut koska kyseisestä firmasta heräisi keskustelua palstalle mutta kun sellaisesta ei ole ollut juuri merkkejä niin otetaan sitten lusikka käteen. ;) Tässä muutaman viikon aikana on tullut imettyä yrityksestä tietoa aika julmetusti mutta yritän saada kasattua suhteellisen tiiviin tietopaketin.

http://thinfilm.no/
https://www.nordnet.fi/mux/web/marknade ... arketid=15

Eli tämän Norjan pörssiin listatun yrityksen liiketoiminta perustuu tulostettavaan elektroniikkaan ja erityisesti tulostettaviin NFC-tageihin, sekä tulostettavaan (uudelleenkirjoitettavaan) muistiin. Viimeiset kymmenkunta vuotta on mennyt tuotekehittelyyn sekä patenttien luomiseen, joita Thinillä on nyt noin 280 kappaletta. Näistä yli 50 liittyy nimenomaan tulostettavaan muistiin. Vuosina 2016-2017 yritys on tulossa voimalla markkinoille ja kohta alkaa olla ratkaisevat hetket käsillä kuinka asiat tästä lähtevät kehittymään. Alku on sikäli lupaava, että yhteistyökuvioita on hyvin suurten toimioiden kanssa, kuten Xerox, Tata Consulting Services ja Diageo yms. Huhuissa on toistunut myös esimerkiksi H&M, mutta varmuutta asiasta ei liene. Tutkimusyhteistyökumppaneissa mainitaan myös Euroopan komissio (Horizon 2020).


Tuotepaletti on jaettu neljään kategoriaan jotka ovat nämä:

NFC OpenSense: Tällä tagilla pystyt varmistumaan tuotteen autenttisuudesta ja siitä onko sitä esimerkiksi avattu.
https://www.youtube.com/watch?v=7myP2_KLumc

Smart label sensors: Esimerkiksi sensori, jolla pystyt havaitsemaan onko tarra käynyt yli, tai mennyt alle tiettyjen lämpötilojen.
https://www.youtube.com/watch?v=nCOc8U-fBWY

Memory labels: Uudelleenkirjoittava, tulostettava muisti (ymmärtääkseni ainoa laatuaan). Xerox on juuri laittanut pystyyn tuotantolinjan jolla tätä aletaan työstämään. Kapasiteetti 1,3 miljardia yksikköä vuodessa.
https://www.youtube.com/watch?v=qZ1YoGa0vVc

EAS tags: Varkaudenestoon tarkoitettua elektroniikkaa. Yhteensopiva nykyisten järjestelmien kanssa ja ainoa laatuaan, jonka voi deaktivoida pysyvästi, ilman pelkoa että se herää esimerkiksi pesussa uudestaan henkiin.
http://thinfilm.no/products-eas/

Mielenkiintoisia huomioita on esimerkiksi se, että Thin pystyy toistaiseksi luomaan tageja jotka ovat selkeästi nopeampia lukea kuin kilpailijoilla (melko oleellinen etu jos tähdätään markkinoille joilla valmistusvolyymi on korkea ja nopeatempoinen). Pii-pohjaiseen elektroniikkaan perustuvat kilpailijoiden tuotteet ovat lisäksi jopa 20 kertaa kalliimpia (virhe korjattu, hyvä huomio Mave). Hinnoittelu perustuu luonnollisesti vahvasti juuri volyymiin ja olen ymmärtänyt, että suurilla tuotantomäärillä hinta jää halvimmillaan yksittäisistä senteistä muutamiin kymmeniin sentteihin/tagi, riippuen hieman kuinka monimutkaisista sovelluksista puhutaan.

OpenSense on mainittu olennaiseksi osaksi liiketoimintaa ja tässä vaiheessa herää kysymys, että miksi. Suomalaiselle tuotteiden autenttisuus on käytännössä lähes itsestäänselvyys, mutta esimerkiksi Kiinan markkinoilla 70% myytävistä viineistä on jotain muuta kuin mitä etiketti antaa ymmärtää, joten siellä markkinat ovat valtavat pelkästään brändien suojausta ajatellen. Eikä OpenSense toki pelkästään siihen perustu, vaan sovelluksen käyttötarkoitukset ja -mahdollisuudet ovat hyvin laajat.


Tässä vaiheessa eletään IoT/IoE:n murroksella, eikä läheskään kaikkia tulevia mahdollisuuksia osaa vielä hahmottaakaan. Kaiken kaikkiaan Thin Film Electronics on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen kokonaisuus, että olen suhteellisen ison osan vaatimattomasta sijoituspääomastani laittanut kiinni tähän 3,76 NOK keskihinnalla.
Esimerkiksi Xeroxin suunnalta on tullut esille, että kiinnostus on ollut hyvin vahvaa ja asiakkaiden toimesta on tullut mielenkiintoisia ajatuksia minkälaisiin sovelluksiin tulostettavaa muistia voisi hyödyntää. Jos ajatellaan, että tulostettava muisti tulisi olemaan tulevaisuudessa merkittävässä roolissa, voi Thin Film olla melko hyvissä asemissa esimerkiksi lisenssituloja ajatellen.

Kuukausi takaperin Edison Investment Research julkaisi analyysin, joka lyö aika kovia lukuja pöydään. Kasvuodotukset lähivuosille ovat kovat. Toki myös pistää miettimään ovatko enää realistisia.
http://www.edisoninvestmentresearch.com ... review/#js

Ylihuomenna 10.5.2016 julkaistaan ensimmäisen kvartaalin osari ja mielenkiinnolla odottelen mitä se sisältää. Numeroitahan ei kannata liikaa tuijottaa tässä vaiheessa, koska on ennakoitu että voitolle yritys pääsisi vuonna 2018, mutta näkymät voivat heiluttaa kurssia voimakkaastikin suuntaan tai toiseen. Yritys sai hiljattain 42 miljoonan taalan rahoituksen Woodford Investment Managementilta ja olen ymmärtänyt, että kerran joudutaan vielä rahoitusta jostain haalimaan ennen kuin firma pyörii omillaan. Oletan kuitenkin, että rahoittajia ei ole vaikea löytää.

En tapaa antaa suoranaisia sijoitussuosituksia, eikä tämä sellainen olekaan mutta jotenkin on sen verran hyvä tuntuma tätä kohtaan, että ajattelin tuoda tätä hieman esiin yhtenä mahdollisuutena. Jotkut puhuvat tästä jopa Norjan Fingerprint Cardina, mutta se on minusta jo vähän liioittelua. Kurssi on nyt 4 kruunun nurkilla jolloin markkina-arvoksi muodostuu noin 240 miljoonaa euroa, joten hieman odotuksiakin kurssiin on jo leivottu (liikevaihtoa viime vuonna kuitenkin vasta reilut 4 miljoonaa euroa). En siis uskalla luvata tai odottaa mitään kurssiraketointia mutta toki jos kysyntä räjähtää käsiin, niin homma voi mennä vielä mielenkiintoiseksi.
  • 0

Viimeksi muokannut Guitar83 päivämäärä 14.08.2016 22:24, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
Guitar83
 
Viestit: 110
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6

Re: Thin Film Electronics

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 10.05.2016 12:34

http://thinfilm.no/wp-content/uploads/2 ... _final.pdf

Q1 ei vielä anna varsinaisesti aihetta riemuun. Homma etenee tuotannon ylösajon merkeissä ja positiivista on, että Xeroxin tuotantolinjat on nyt saatu valmiiksi. Lisenssituloja pitäisi siis alkaa pikkuhiljaa virtaamaan Thinin suuntaan. Kulut ja sitä myöten tappiot kasvoivat vielä reippaasti liikevaihtoa nopeammin, mutta eiköhän kehitys vuoden kuluessa muutu toisen näköiseksi.
  • 0

Avatar
Guitar83
 
Viestit: 110
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6

Re: Thin Film Electronics

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 10.05.2016 22:15

Nordnetin Sharevillessä on kova hehkutus käynnissä Thin Filmin tuotekehityksen osalta, jotka pitävät sisällään mm. tulostettavaa näyttöä ja akkua, mutta ottaisin nyt vielä aika rauhallisesti niiden osalta. Siellä annetaan ymmärtää, että nämä olisivat omaa teknologiaa, mutta..

Ensinnäkin on otettava huomioon, että Thin Film Electronicsin teknologiayhteistyökumppaneihin lukeutuu Acreo ICT, jolta Thin Film on omien sanojensa mukaan lisensoinut näyttötekniikkaa (PLED, eli polymer light-emitting diodes). Näitä näyttöjä on jo näytettykin toimivina yksiköinä, mutta varmasti tämänhetkinen tuotekehittely on isolta osin lisensoidun tekniikan tuotteistamisen/sarjatuotannon kehittämistä/mahdollistamista.

Akkutekniikan kehitykseen saattaa taas liittyä kumppani nimeltä Imprint Energy. Yrityksen erikoisuus on todella ohut, joustava, uudelleenladattava ja tulostettava sinkkiakku. Tästä en tiedä sen virallisemmin mitään, mutta eiköhän kuvio ole samantyyppinen kuin edellinenkin.

Tokihan tämä kaikki voi johtaa omiin patentteihin ja innovaatioihin, ja varmasti jossain määrin johtaakin mutta pitäisin nyt vielä jäitä hatussa. Erinomaista kyllä on, että näitä yhteistyökuvioita on runsaasti ja se itsessään kertoo jo paljon.
  • 0

Avatar
Guitar83
 
Viestit: 110
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6

Re: Thin Film Electronics

ViestiKirjoittaja Kingpin » 11.05.2016 14:15

Mielenkiintoinen yhtiö - kiitos avauksesta! Pitää joskus ajan kanssa katsoa tarkemmin. Potentiaalia tuntuu olevan!
  • 0

Make up your mind and call me then.
Avatar
Kingpin
 
Viestit: 2258
Liittynyt: 10.02.2014 23:11
Reputation: 258

Re: Thin Film Electronics

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 12.05.2016 22:44

http://www.printedelectronicsnow.com/co ... -to-market
Tuossa on vielä juttu viime lokakuulta, jossa vähän avataan tätä Xerox/PARC-yhteistyötä Thin Film Electronicsin kanssa. Tässä Xeroxin edustaja kertoo, kuten aikaisemmin sanoin, asiakkaiden mielenkiinnosta muistia kohtaan.

Pari viikkoa vanha juttu liittyen Constantia Flexiblesin ja Thin Filmin kuvioista. CF on tilannut NFC-tarroja "6-numeroisen määrän".
http://www.plasticsnewseurope.com/artic ... nfc-labels
Mielenkiintoinen sitaatti jutusta: "Mike Henry, EVP label division at Constantia Flexibles, said: “We have been collaborating with Thinfilm for over a year and are convinced our companies share an innovative DNA that will lead to real market differentiation.”"
Tätä ei kannata väheksyä. CF on esimerkiksi maailman suurin olut-etikettien valmistaja: http://www.cflex.com/investors/

Mitäs muuta.. Tänä vuonna Thin Film Electronicsin pitäisi saada markkinoille OpenSense-tagi jota voi käyttää metallisten sinettien ja korkkien kanssa. Alkoholiteollisuudessa varmasti aivan olennainen asia jatkoa ajatellen. http://thinfilm.no/products-nfc-solutions/ (löytyy melko alhaalta sivua, oikealla).

Tässä lisäksi mielenkiintoinen yhteenveto, jossa pikaisesti kerrotaan SpeedTapin eduista muihin järjestelmiin verrattuna: https://www.brainshark.com/thinfilm/NFCSpeedTap
Toki vetää pikkuisen kotiin päin, eli sitähän ei tietysti muisteta mainita, että vaikkapa QR-koodin etuna on lukumahdollisuus myös kauempaa joka on niitä NFC:n harvoja ikävämpiä puutteita. :roll: Kuitenkin, ihan mielenkiintoinen setti.

Ja tässä yksi mielenkiintoinen juttu väärennetyistä tuotteista:
http://fortune.com/2016/04/08/counterfe ... -interpol/

Kun tätä kaikkea on vähän pohdiskellut, niin mahdollisuudet ovat kyllä valtavat. Erilaisia sovelluksia/käyttömahdollisuuksia tulee jatkuvasti mieleen.
  • 0

Avatar
Guitar83
 
Viestit: 110
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6

Re: Thin Film Electronics

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 17.05.2016 18:34

Louhiessani lisää sekalaista tietoa NFC:stä ja sen mahdollisuuksista, tuli vastaan lähes päivälleen vuoden vanha, mutta edelleen ajankohtainen ja mielenkiintoinen artikkeli liittyen piraattituotteisiin ja tullien lusikkaan siinä sopassa. Tuon tämän esille, koska siihen ei kovin helposti törmää esimerkiksi yrityksen sivuja kaivellessa mutta ihan tyhjänpäiväisestä yhteistyöstä ei ole kyse.

Eli lyhyesti tiivistäen, WCO on vuosi takaperin valinnut Thin Film Electronicsin NFC OpenSense- ja NCF Barcode-tagit avukseen taistelussa piraattituotteita vastaan. Näiden avulla se onnistuu laajemmassa mittakaavassa kuin muilla ratkaisuilla olisi mahdollista. WCO on tullien muodostama järjestö johon kuuluu 179 jäsenmaata. IPM taas on globaali tietokanta jonka kautta saadaan reaaliaikaista dataa tuotteista.

http://www.printedelectronicsworld.com/ ... and-piracy
"With 179 member countries, the WCO is the international authority on customs-related matters. WCO provides the best available tools to combat counterfeiting and piracy around the world. IPM is a global database that enables rights holders to provide customs officers with real-time data on their products."
"IPM Connected is an extension of the WCO's original IPM solution, the only global anti-counterfeiting tool that allows products' operational data to be communicated directly to customs officers on the ground, facilitating the identification of counterfeit goods."Alla olevan artikkelin kautta tuohon ylempään linkkiin törmäsin. Sekin on siis jo 9 kuukautta vanha, mutta pitää paljon mielenkiintoista tietoa sisällään jos yritys kiinnostaa ja englanninkieli taipuu:
http://seekingalpha.com/article/3533906 ... ing-market
  • 0

Avatar
Guitar83
 
Viestit: 110
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6

Re: Thin Film Electronics

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 19.05.2016 00:19

Tänään julkaistiin uusi diili San Franciscolaisen Hopsyn kanssa. https://www.nordnet.fi/mux/web/analys/n ... code=hugin

Hopsy on pieni tekijä joka on vasta tammikuussa aloittanut liiketoimintansa, mutta oikein hyvällä draivilla tuntuu eteenpäin menevän. Kysyntää palvelulle ilmeisesti on ollut, koska ensimmäisen 20 päivän aikana yritys oli saanut jo 600 tilausta. Nyt Hopsyllä on sopimukset 12 pienpanimon kanssa ja jatkossa jokaiseen pulloon olisi OpenSense-tagi tulossa. Rivakasti ovat saaneet parin minuutin videonkin aiheesta, joka tiivistää yrityksen liiketoiminnan ja lopussa Thin Film Electronicskin tulee esille.
https://www.youtube.com/watch?v=lRzogcnzXJg

Kokonaisuutta ajatellen pieni askel, mutta oikeaan suuntaan.
  • 0

Avatar
Guitar83
 
Viestit: 110
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6

Re: Thin Film Electronics

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 20.05.2016 13:55

Eilen aloin hieman kartoittamaan Thin Film Electronicsin suoria kilpailijoita. Yrityksen edustajien toimesta vuoden sisällä esiin ovat tulleet sellaiset yritykset kuin PragmatIC, Paru ja PolyIC.

PolyIC: Sittemmin keskittynyt ilmeisesti lähinnä kapasitiivisuuden tuomiseen eri materiaaleihin, eikä sitä enää lähiaikoina ole kilpailijaksikaan mainittu. Sen voinee siis toistaiseksi unohtaa kilpailijana.
Kotisivu: http://www.polyic.com/
IDTechEx 2016 tuote-esittelyä: https://www.youtube.com/watch?v=zPGWGWLFM34

Paru: Tämä korealainen yritys onkin vähän hankalampi. Mistään ei tahdo löytyä tuoretta asiaa, että se varsinaisesti olisi tekemässä tulostettavaa elektroniikkaa, mutta nanomustetta se tekee jolla sitä voi tehdä.
http://paru.en.ec21.com/Electronic_Nano ... 25509.html

PragmatIC: Nyt päästäänkin sitten yritykseen jonka osalta voidaan puhua jo potentiaalisesta kilpailijasta. Käydäänpä tätä vähän tarkemmin läpi.
http://www.pragmaticprinting.com/the-company/


Pari kuukautta takaperin on julkaistu uutinen 14 yrityksen konsortiosta UK:ssa nimeltään SCOPE. Tähän CPI:n (The Centre for Process Innovation) luotsaamaan, 10 000 000£ rahoituksen saaneesen ja kolmen vuoden mittaiseen konsortioon sisältyy PragmatICin lisäksi sellaisia pieniä tekijöitä kuin esimerkiksi Unilever, Hasbro ja Crown Packaging. Sen tavoitteena on tehdä UK:sta älypakkausten johtava veturi maailmassa ja kehittää NFC-tagien tuotanto sille mallilla, että niitä voisi halvimmillaan myydä alle yhdellä pencellä kappale. Puhutaan volyymeistä jotka ovat miljardeja, jopa triljoonia. Toistaiseksi ollaan kuitenkin käytännön tasolla aika pienellään, sikäli kun tällä hetkellä rakennellaan vasta linjastoa jolla saadaan 50 000-100 000 tagin koe-eriä testiin.
https://www.uk-cpi.com/news/cpi-leading ... or-the-uk/

CPI esittelemässä uutta teknologiaa: https://www.youtube.com/watch?v=8VYELvvOLjo
Lyhyesti kerrottuna videolla nähdään ensin taipuisaa näyttöä, sitten kahta silmäsairautta hoitavaa laitetta, jutellaan DNA-pohjaisista lääkkeistä, näytetään ohutta, hengityksestä verensokerin mittaavaa, tulostettua anturia (!), 7:45 eteenpäin tulee esille myös PragmantIC.

Suuri osa PragmantICin yhteistyökumppaneista koostuu aikaisemmin mainitun konsortion yrityksistä, mutta löytyy sieltä muitakin todella kovia nimiä, kuten ARM, P&G, DeLaRue ja esimerkiksi Cartamundi, IMEC ja Holst Centre, jotka yhdessä voittivat IDTechEx 2016 vuoden tuote-palkinnon älykkäillä pelikorteilla.
Pelikortit näkyvät seuraavalla videolla. Se on muutenkin mielenkiintoinen, sillä 2:50 eteenpäin siinä näetetään mm. 8-bittistä tulostettua mikroprosessoria. 5:20 eteenpäin esitellään tulostettua AMOLED-näytön prototyyppiä.
IDTechEx 2016: https://www.youtube.com/watch?v=Mz7t7Taxau8 (Tämä ADHD-kuvaaja on muuten raivostuttava pidemmän päälle)

PragmantICin yhteistyökumppanit: http://www.pragmaticprinting.com/applications/

Seeking Alphan artikkelissa Davor Sutijaa oli siteerattu kilpailun osalta näin:
"Dr. Sutija, during the interview, regarded only Paru (collaborating with Sunchon University in Korea) and PragmatIC, a startup in the UK, as competition. Neither could make commercially viable products, practically falling out of the race."
Vaikka tällä hetkellä PragmantIC on vielä tuotannon osalta jäljessä niin kyllä tuon konsortion myötä kilpailusta varmasti tulee todellisuutta lähitulevaisuudessa. Syytä on siis puskea täysillä eteenpäin. Mutta onhan samalla positiivista, että tätä tekniikkaa toden teolla ollaan kaupallistamassa esimerkiksi tulevaisuuden lisenssituloja ajatellen. Ja muun muassa patenttien takia Thin Film Electronics voi olla houkutteleva ostokohde jollekin isommalle toimijalle.


IDTechEx 2016 piti myös muita mielenkiintoisia sovelluksia sisällään ja tässä pari esimerkkiä:
DuPont: https://www.youtube.com/watch?v=dvcpMPfNqQ4
Todella mielenkiintoinen video, jolla esitellään mm. kosteudenkestävää, lämmönkestävää, pesunkestävää, venyvää, puettavaa ja pulssintunnistavaa elektroniikkaa (eri sovelluksina toki toistaiseksi)
NthDegree: https://www.youtube.com/watch?v=SmyHDNwoqMw
Tulostettua lediä.
  • 0

Avatar
Guitar83
 
Viestit: 110
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6

Re: Thin Film Electronics

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 30.05.2016 23:44

Mukavasti on kurssi ottanut tuulta alleen viime aikoina. Arctic Securites on imuroinut osakkeita useampia miljoonia (ostosuosituksensa mukaisesti, tavoitehinta NOK6,30) . Saa nyt kuitenkin nähdä miten pitkälle tämä spekulatiivinen nousu kantaa. Sen suurempia uutisia ei ole viime aikoina tullut vastaan, joten on pitänyt tyytyä raapimaan tiedon rippeitä sieltä täältä.

Positiivista on, että kymmenen uutta työntekijää olisi haussa (yksi Aasiaan, yksi Ruotsiin ja loput San Joseen): http://thinfilm.no/company-careers/
Lisäksi löysin sivuston jossa pääsee käsiksi (hyvin) pieneen osaan Thin Film Electronicsin patenteista: http://stks.freshpatents.com/Thin-Film- ... chive=2016

Viimeisinpänä reilu kuukausi sitten tullut patentti OpenSense-tagista jossa on useampia johtimia/tunnistimia (nytkö vasta?). Nopeasti mietittynä soveltuisi mahdollisesti esimerkiksi lääkelistojen tyyppisiin sovelluksiin, tai moneen muuhunkin tarkoitukseen jossa on useampia yksittäisiä kohteita samassa paketissa. Teollisuudessa voisi kuvitella monenlaisia käyttötarkoituksia, esimerkiksi inventaarion hallinnassa. Uskoisin, että kysyntä on sillä saralla valtava kunhan sovellukset saadaan riittävän helppokäyttöisiksi ja kynnys niiden käyttöönottoon tarpeeksi matalaksi.

Lisäksi löytyy tulostettavaa ajastinta ja muutamia muita patentteja liittyen valmistusprosesseihin. Niiden osalta alkaa oma ymmärrykseni sähkö- ja radiotekniikasta rajoittaa luetun ymmärtämistä sen verran voimakkaasti, etten edes yritä niitä alkaa tänne tiivistämään. :roll:
  • 0

Avatar
Guitar83
 
Viestit: 110
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6

Re: Thin Film Electronics

ViestiKirjoittaja Guitar83 » 05.06.2016 14:41

Tässä puoli vuotta vanha uutinen jonka huomasin vasta nyt: http://www.businesswire.com/news/home/2 ... s%E2%80%9D

Eli liittyy Horizon 2020-hankkeeseen ja TagItSmart-nimiseen projektiin jossa Thin Film Electronics on vaikuttamassa. Jutussa mainitaan, että Unilever olisi tässäkin projektissa mukana. Samoin mm. Siemens, VTT ja Fujitsu.

Lyhyt video projektista: http://www.businesswire.com/news/home/2 ... s%E2%80%9D
  • 0

Avatar
Guitar83
 
Viestit: 110
Liittynyt: 07.11.2015 23:15
Reputation: 6

Seuraava

Paluu Ulkomaiset osakkeet

Paikallaolijat

Rekisteröityneet käyttäjät:
Majestic-12 [Bot]
cron
Reputation System ©'