Walmartin osake on laskenut tasaisesti koko vuoden ajan, syksyn piikki koettiin 14.10.2015 kun WMT alensi näkymiään ja kurssi tippui 8% aamupörssissä. Viimeisen kuukauden aikana laskua on ollu 13%, kuluvan vuoden aikana laskua on ollut 34% ja kurssi menee tällä hetkellä 57$ tuntumassa. Osinkotuotto on näillä hinnoilla 3,5% joka nyt ei mikään kovin erikoinen ole. Kuitenkin jatkuvuus on yrityksellä luokkaa Coca Cola joten osinkovirtaa pitäisi yrityksestä olla luvassa. P/E-lukua katsottuna arvostus näyttäisi varsin maltilliselta (n. 12) mutta markkinakin on kehittynyt eikä suuria kasvumahdollisuuksia ole helposti tunnistettavissa.
Perinteisesti tällaisia osakkeita on kannattanut salkkuun ottaa vain ns. varman osinko tähtäimessä salkun riskipitoisuutta tasoittamaan.
Ihan ongelmaton tämä sijoitus ei ole. Alla olen listannut muutamia asioita jotka koen WMT:hen vaikuttavan.
- Markkina-asema: Ideana on olla price leader markkinoilla kilpailu on kovaa (Costco, Target, Best Buy sekä Amazon => Katteet alhaalla joten tuotantokustannusten alentaminen lienee ainoita keinoja saada jotain välistä.
- Minimipalkka 9$/h: Tämä on vaikuttanut WMT: jo kesästä alkaen ja suunnitelmissa on ainakin ollut nostaa minimpalkka 10 dollariin tunnilta. Walmartin oman ilmoituksen mukaan tämä on jo nyt vienyt 1 mrd $ Walmartilta. Kaiken kaikkiaan palkat nousevat 2-15% tehtävästä riippuen. Kun ottaa huomioon että WMT työllistää USA:ssa n. 1,3 miljoonaa ihmistä niin kyllähän tuollakin tulosvaikutusta on.
- E-commerce –investointi. Puolustautuminen Amazonia vastaan tulee maksamaan ainakin 2 (0,9+1,1) mrd $ seuraavan kahden vuoden aikana. Nythän ongelmana on mm. se, että ihmisillä on mahdollisuus käydä myymälässä kokeilemassa tuotteita ja sen jälkeen ostaa se Amazonista hieman halvemmalla. Tämä lienee yksi ainoita keinoja Walmartille puolustaa markkina-asemaansa. Lähteminen online-kelkkaan haiskahtaa hieman Amazonin matkimiselta, mutta ilmeisesti WMT on tämän tiedostanut ja yrittää saada etua sijoittamalla open sourceen ostamalla OneOp-firman ja ryhtymällä julkaisemaan softien koodien GitHubissa vuodesta 2016 alkaen.
CFO Charles Holley ilmoitti lokakuussa että vuodelle 2017 tulee keskittymään suurin osa investointien kuluista (n. 11 mrd $ yhteensä) joten vaikutuksia liikevoittoon on odotettavissa vielä usean vuoden ajan. Investointeja on luvassa paitsi nettikauppaan (liittyy asiakaskokemuksen parantamiseen), niin myös henkilöstön palkkoihin sekä heidän koulutukseen (asiakaskokemuksen parantaminen).
Vaikka investointeja ja liikevoiton pienenemistä onkin luvassa, on suhteellisen reipasta nousutrendiä ollut osingoissa jo 15 vuoden ajan. EPS sen sijaan näyttää varsin heikolta, 2016 vuodelle povataan sellaista (lähteestä riippuen) jopa 9%-yksikön tippumista jonka oletaan jatkuvan vielä FY 2017:llakin.
Jopa näin pintaraapaisulla huomaa jo syitä osakkeen kurittamiseen, mutta onko kurssi mennyt jo liiankin alas? Kuitenkin rahaa tulee joka kvartaali kassaan, osinkoa jaetaan ja pitemmälläkin aikavälillä voisi olettaa tämän trendin jatkuvan.
Seuraava merkkipaalu on tulossa 17.11. jolloin julkaistaan seuraava Earnings report. Mielenkiinnolla seuraan millaisia uutisia yhtiö julkaisee koskien loppuvuotta.
Toivottavasti tämä toimii jonkinlaisena ”päänavauksena” keskustelulle osakkeesta.