Kaivoksissahan on valtavast riskejä ja epävarmuutta kuten olen parissa muussa ketjussa tuonut esille. Lisäksi metallien hinnat ja syklit vaikuttavat valtavasti rahoituksen saantiin ja arvostustasoihin. Nykyinen laskusykli alkoi 2011 ja on jatkunut tähän päivään asti on hyvin mahdollista että se jatkuu vielä vuoden tai kaksikin. En kuitenkaan usko että se tulee jatkumaan loputtomasti, sehän tarkottaisi kaivostoiminnan lopettamista ja metallien kysynnän lakkaamista. Ellei sitten tällä kertaa kaikki ole toisin?

Victorian lippulaiva projekti on Eagle jossa on nykytiedon mukaan 4,8 m oz indicated ja 1,5 m oz inteferred resources = 6,3 m oz ja näistä Eaglen Feasibity studyn kaivossuunnitelmaan on viety vain 2,3 m oz proven and probable reserveihin. Tuotantoa on tarkoitus tehdä 212 000 oz / vuodessa ja näillä luvuilla päästään seuraaviin arvostuksiin:
At US$1325/oz:
$381M NPV,
pre ‐ tax & 24% IRR
$227 MNPV, post ‐ tax
& 18% IRR At US$
1600/oz:
$725 M NPV,
pre ‐ tax & 37% IRR
$446 M NPV,
post ‐ tax
& 28% IRR
Tuoreessa haastattelussa Tj kertoi että jos NPV suhteutetaan 1100 usd kullan hintaan ja siihen lisätään muuttunut CAD ja USD valuuttakurssit niin päästään itseasiassa yli 400 m NPV, eli vaikka kullan hinta on laskenut noista arvioista niin projekti näyttää edelleen lupaavalta.
Arvostus Victorialla on CAD 49 miljoonaa - nettokassa 10-14 miljoonaa eli n. 35-39 miljoonnaa CAD = EV n 25-30 m USD
jos katsotaan arvostusta suhteutettuna maassa olevaan kultaan niin kaikki varannot huomioon ottaen päästään arvostukseen 4,67 usd / oz tai jos otetaan huomioon vain P&P niin 12,6 usd / oz. Tai jos verrataan EV/NPV niin ollaan ennen veroja jossain luvassa noin 0,07 ja veorjen jälkeen 0,14. Nämä ovat minusta huomattavan halpoja arvostuksi projektilla jolla on vesilupaa vaille kaikki luvat kunnossa ja feasibility study tehtynä ja on valmiina aloittamaan kaivostoiminnan 2018.
Isoin kysymysmerkki tässä on kuten yleensä rahoitus. Victorialla on nettokassaa n. 10-14 m cad ja sillä selvitetään tarpeen vaatiessa vuoden 2017 loppuun asti jos rahoitusta ei markkinoilta löydy. Uskon kuitenkin, että kun vesilupa lähiviikkoina saadaan, niin myös rahoituksesta alkaa tulemaan lisätietoa ja siinä vaiheessa osake arvostetaan eritasolla kuin nytten.
Kinross Gold omistaa Vicotoriasta tällä hetkellä 16 % ja osallistunut aktiivisesti projektin rahoittamiseen ja antanut pääsyn tutustumaan heidän Alaskassa sijaitsevaan Fort Knox kaivokseen joka on saman tyyppinen kylmässä ilmastossa toimiva heap leach kaivos. Kinrossin varannot hupenevat ja sillä on kohtuullinen likvideteetti tilanne, itse uskon että nähdään jonkinlainen joint venture järjestely. Myös Kiinalaiset sijoittavat ovat viimeaikona ostaneet osuuksia Kanadaan listattuihin kaivosfirmoihin, TJ kertoi haastattelussa että tällä hetkellä 4 eri osapuolta on ollut erittäin kiinnostunut projektista.
Mitä pidän myös positiivisena, niin Sun Valley Gold sijoitusyhtiö joka on ollut toiseksi suurin omistaja ja sisäpiiriläinen on lisännyt omistustaan merkittävästi tämän vuoden aikana. Alku vuonna se omisti n. 12 % osakkeista ja nyt todennäköisesti jo noussut suurimmaksi osakkeenomistajaksi Kinrossin ohitse. Eli ainakin joltakin löytyy uskao firmaan. Tämä firmaa voisi sopia riskiä pelkäämättömälle sijoittajalle jolla on aikaa odottaa tarvittaessa 2-5 vuotta ja löytyy uskoa kultaan.